Tweede Kamer: Java-apen moeten terug naar AAP

Almere 29 maart 2016
Tweede Kamer: Java-apen moeten terug naar AAP
De vijf Java-apen die onlangs van de Stichting AAP naar een apenlaboratorium in Rijkswijk zijn gebracht, moeten weer terug naar de opvang in Almere. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Een motie van de Partij voor de Dieren, om de dieren permanent bij AAP onder te brengen, is dinsdag gesteund door de SP, GroenLinks, de PvdA, 50PLUS, de ChristenUnie, de PVV en de groep Kuzu/Öztürk. De apen werden in 2014 in de Rotterdamse haven in beslag genomen en kwamen vervolgens bij AAP terecht. Na anderhalf jaar besloot het ministerie van Economische Zaken ze onder te brengen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk, waar ze als fokdieren zouden gaan dienen. Een meerderheid van de Kamer vindt dit onacceptabel.

De stichting AAP laat weten verheugd te zijn over de nieuwe ontwikkeling. De stichting had de apen graag in Almere gehouden, maar kon de verhuizing naar rijswijk niet tegenhouden, omdat het ministerie formeel eigenaar van de dieren was. AAP zegt alles in het werk te zullen stellen om de vijf apen een goede toekomst te geven. AAP hoopt snel meer duidelijkheid te krijgen over de uitvoering van de aangenomen motie.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer