Sluiting rechtbank voorlopig niet aan de orde

Lelystad 6 april 2016
Voorlopig geen sluiting
De rechtbank Lelystad blijft voorlopig open. Dat schrijft minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. Eerder dreigde sluiting voor zeven rechtbanken in Nederland omdat er minder geld beschikbaar is voor de rechtspraak. De minister wilde met de sluiting voorkomen dat er leegstand in de rechtbanken zou ontstaan.

Vorige week had Van der Steur overleg met de betrokken burgemeesters van de gemeenten waarvan de rechtbank dicht zou moeten. Afgesproken is om deze open te houden tot de evaluatie van de Wet herziening gerechtelijke kaart. Die moet voor 1 januari 2018 klaar zijn.

Uitgangspunt blijft dat leegstand beperkt moet worden. Dat wordt nu een verantwoordelijkheid van alle 32 rechtbanken in Nederland en niet alleen van de eerder genoemde zeven. Samen met het ministerie voor Wonen en betrokken gemeenten wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn voor leegvallende kantoren.

Een woordvoerder van burgemeester Margreet Horselenberg laat weten blij te zijn met de opstelling van de minister, maar waarschuwt voor te veel optimisme. Er moet wel voldoende geld zijn voor de plannen. Dat wordt pas duidelijk als de Tweede Kamer binnenkort praat over de voorjaarsnota.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer