'Niet concurreren op veiligheid bij aanbesteding busvervoer'

Almere 7 april 2016
'Niet concurreren op veiligheid'
Het is beter om sociale veiligheid niet als gunningsfactor te benoemen in een aanbesteding voor het openbaar vervoer. Dat zegt Marcel Sloot, deskundige op het gebied van aanbestedingen in het collectief vervoer bij het kennisplatform Crow in Utrecht, naar aanleiding van de aanbesteding voor bussen in Almere.

De vakbonden willen dat de gemeente Almere in die aanbesteding een aantal concrete veiligheidsmaatregelen opneemt. Volgens Sloot is dat onverstandig. "Overheden zijn het er over eens dat veiligheid geen onderwerp is waar je op moet concurreren. Vakbonden en vervoerders zouden heel blij moeten zijn met het feit dat dit geen gunningsfactor is. Je wil niet dat er iets is vastgelegd wat niet meer bijgesteld kan worden. Het is beter om op het moment dat er actie nodig is met elkaar om tafel te gaan zitten."

De vakbonden blijven vooralsnog bij het standpunt dat ze mee willen praten over veiligheidsmaatregelen in een nieuwe concessie. Volgens wethouder Frits Huis van Almere is dat geen optie. De aanbestedingsprocedure moet dan helemaal opnieuw en dat zou ongunstig zijn voor Almere.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer