"Stemgedrag Urkers bij referendum niet verwonderlijk"

Urk 7 april 2016
Urk telt de stemmen
"Heel verwonderlijk is het niet dat Urk het grootste percentage nee-stemmers had tijdens het Oekraïne-referendum woensdag." Dat zegt politicoloog Hans Vollaard.

Ruim 83% van de Urker stemmers liet weten het associatie-verdrag met Oekraïne niet te willen. Volgens Vollaard is er op Urk een natuurlijke afkeer tegen Europa in verband met de strenge visserij-regelgeving. Dat was ook te merken bij het referendum over de Europese grondwet in 2005. Toen stemden ook relatief veel Urkers tegen.

Verder speelt diepgeworteld geloof een belangrijke rol in het stemgedrag, zegt de politicoloog. Orthodoxe protestanten, zoals die in veel christelijke gemeenten zijn te vinden, hebben minder op met Europese integratie.

Opmerkelijk is dat de ChristenUnie en de SGP politiek gezien voorstander zijn van het associatieverdrag met Oekraïne. Die partijen zien economische voordelen. Ook willen zij de vrijheid van godsdienst in Oost-Europa propageren. De CU en de SGP hebben een grote aanhang op Urk, maar volgens Vollaard heeft dat geen invloed gehad op het referendum. De politieke partijen hebben namelijk geen campagne gevoerd en daardoor was de achterban onwetend, aldus de politicoloog.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer