55 miljoen euro tekort op grondexploitatie Poort

Almere 13 april 2016
Het financiële tekort op de grondexploitatie in Almere Poort bedraagt 55 miljoen euro. Dat staat in het Ontwikkelingsplan Stadstuinen Poort. Het tekort is ontstaan doordat de oorspronkelijke bouwplannen niet allemaal kunnen worden uitgevoerd, waardoor er minder grond wordt verkocht. De bouwplannen voor het gebied zijn door de gewijzigde economische omstandigheden niet meer haalbaar. Vooral de vraag naar kantoren en retail is drastisch gedaald.

Kantoren compleet geschrapt
Het stadsbestuur wil nu met een fors bijgesteld plan het gebied tussen het spoor en de snelweg A6 ontwikkelen. In het plan Stadstuinen Poort zijn minder woningen, bedrijfsruimten en voorzieningen opgenomen. Het kantorenprogramma is compleet geschrapt.

Doordat de grond daardoor minder geld oplevert ontstaat het tekort van 55 miljoen. Volgens een woordvoerder had de gemeente in haar financiën al rekening gehouden met een tekort van 50 miljoen op de grondexploitatie in het gebied. Doordat nu ook de kantoren compleet uit het plan zijn geschrapt, is er sprake van een extra tekort van 5 miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders wil dit tekort oplossen met het weerstandsvermogen, de reservepot van de gemeente. Ook wordt er nog rekening gehouden met een extra tekort van 4,9 miljoen. Met welke risico's de gemeente rekening houdt, wordt geheim gehouden.

Nieuw plan Stadstuinen Poort
Het nieuwe plan gaat uit van de bouw van 3.500 woningen, waarvan de helft bestaat uit betaalbare huizen. De rest is middeldure en dure woningbouw. Verder biedt het plan ruimte voor een basisschool, supermarkt en zorgvoorzieningen. Ook zijn er mogelijkheden voor werken aan huis en is er plek voor kleinschalige bedrijfsruimten. Het college van burgemeester en wethouders stelt dat het plan zich kenmerkt door een flexibele stedenbouwkundige opzet, waardoor er nu makkelijker op toekomstige ontwikkelingen kan worden ingespeeld. Uitgaande van de aantrekkende marktomstandigheden verwacht de gemeente dat Stadstuinen Poort over tien jaar is gerealiseerd.

De gemeenteraad praat deze en volgende week donderdag over het nieuwe voorstel.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer