Burgemeester tekende noodbevel niet zelf

Noordoostpolder 20 april 2016
Burgemeester Aucke van der Werff
Burgemeester Aucke van der Werff was niet op de hoogte van de publicatie van een noodbevel met zijn handtekening er onder op de site van de gemeente Noordoostpolder. Het was een medewerker van de gemeente die het bevel eind januari online zette. Dat zei advocaat Wim Klosterman namens de burgemeester tegen de gemeentelijke bezwaarcommissie.

Die commissie kwam woensdagochtend bijeen nadat Omroep Flevoland bezwaar had gemaakt tegen het noodbevel. Inwoners van Luttelgeest werden eind januari geïnformeerd over de mogelijke komst van een tweede asielzoekerscentrum. Burgemeester Van der Werff wilde geen verstoring van die bijeenkomst en had een noodbevel klaarliggen om iedereen weg te kunnen sturen.

De advocaat van de burgemeester zegt dat hij het bevel nooit heeft afgekondigd. De handtekening onder het document was een digitale handtekening en een ambtenaar zou die onder het conceptbevel hebben geplakt.

Een camerateam van Omroep Flevoland werd daadwerkelijk door de politie weggestuurd. De omroep vond dat onterecht omdat er sprake is van beperking van de persvrijheid.

De bezwaarcommissie heeft naar alle partijen geluisterd en zal binnen enkele weken het college van B en W adviseren over deze zaak.© omroep flevolandsitemap | disclaimer