Zestig procent van Lelystad afhankelijk van overheid

LELYSTAD • Do 21 april 2016 | 11:59 • Donderdag 21 april 2016 | 11:59
Zestig procent van de huishoudens in Lelystad afhankelijk van een uitkering, regeling of een toeslag van de overheid.  3 op de 5 huishoudens in Lelystad hebben die steun echt nodig.

Die afhankelijkheid van de overheid is te groot, zo stelt het college van burgemeester en wethouders in de vandaag gepresenteerde Kadernota. Het gaat om onder meer de zorg- en huurtoeslag of (bijzondere) bijstand. 

Veel uitkeringen
Het aantal inwoners met een uitkering is de afgelopen jaren verder gestegen tot 19 procent. In de helft van de gevallen gaat het om arbeidsongeschiktheid maar er zijn ook relatief veel Lelystedelingen afhankelijk van een werkloosheids- of bijstandsuitkering. 

Structureel zonder werk
De gemeente spreekt ook van een "onevenredig hoge werkloosheid" in vergelijking met de rest van Nederland. Zo kampt Lelystad met een grote groep laag opgeleiden die structureel zonder werk blijft. Daarnaast is er een grote groep jongeren die geen baan kan vinden.

Beter Onderwijs
Het college gaat proberen om jongeren door beter onderwijs een sterkere positie op de arbeidsmarkt te geven.
Ook wordt geprobeerd meer langdurig werklozen via het Werkbedrijf uit de bijstand te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel