Gevaarlijke boot al in beeld vóór dood Urker

Urk 22 april 2016
Gevaarlijke boot al in beeld vóór dood Urker
Jan Baarssen
Het Urker bootje waar de 17-jarige Jan Baarssen met vrienden op zat te drinken voordat hij dood werd aangetroffen in de Urkervaart, stond bekend als levensgevaarlijk. Dat blijkt uit brieven van de Klankbordgroep Jeugd, waar Omroep Flevoland de hand op heeft weten te leggen. De klankbordgroep uitte haar zorgen over de boot bij zowel het college van B en W als de gemeenteraad.

Lijst jeugdhonken
In de klankbordgroep zitten inwoners, organisaties en hulpverleners die zich zorgen maken over drank- en drugsgebruik en over onveilige barren. De klankbordgroep vindt dat daar veel te weinig aan wordt gedaan. Om zelf goed op de hoogte te blijven wordt er een lijst van jeugdhonken bijgehouden.

Tweede brandbrief
De boot, waar de jonge Urker, voor zijn overlijden nog wat dronk, was ook in beeld bij de Klankbordgroep. Na een controle werd de situatie als levensgevaarlijk betiteld, omdat er te veel mensen op een te kleine ruimte samen waren. De klankbordgroep legt geen verband tussen de dood van de jonge Urker, en de controles of het gebrek daaraan door de gemeente. Maar ze koppelt het overlijden van de jongen wel aan problematiek met de jeugdhonken op Urk. Er is daarom deze week opnieuw een brandbrief gestuurd. Dit keer niet alleen aan de gemeente, maar ook aan de Commissaris van de Koning en aan het Minsterie van Volksgezondheid.

Controles
De gemeente Urk zegt dat er vanaf half maart controleurs bij de boot langs zijn geweest, maar dat er toen geen mensen aanwezig waren. Omdat de boten in het kanaal als privé-terrein worden beschouwd, konden de controleurs de situatie alleen vanaf de wal bekijken. Binnenkort gaat het college van B en W met de klankbordgroep om tafel.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer