Opnieuw minder lintjes uitgedeeld

ALMERE • Di 26 april 2016 | 10:12 • Dinsdag 26 april 2016 | 10:12
In Almere zijn voor het derde opeenvolgende jaar minder lintjes uitgereikt. De daling is opvallend, omdat oud-burgemeester Annemarie Jorritsma eerder nog een oproep deed voor meer aanvragen. Zij vond twee jaar geleden vijftien lintjes te weinig voor een stad van 200.000 inwoners. Vorig jaar waren het er dertien, en dit jaar zijn het er negen. 
Zes van de onderscheiden Almeerders zijn vanaf nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau en drie zijn Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lid in de orde van Oranje-Nassau

Gerard Driessen
Gerard Driessen is al 45 jaar betrokken bij de schaakclub Oosten-Toren in Diemen, momenteel als voorzitter en teamleider van het eerste. Grootmeester Karel van der Weide is ooit bij hem met schaken begonnen. Naast schaken is ook hardlopen een passie. Al 17 jaar staat hij drie avonden per week voor de loopgroep Ready2run036 in Almere.

Joke Rebel-Fransbergen
Joke Rebel-Fransbergen is vrijwilliger in de Kringloopwinkel en de bewonersorganisatie Stedenwijk Noord. Uit Amsterdam overgekomen, zette zij 'schoon, heel en veilig' op de agenda om verloedering tegen te gaan. Zij organiseert het kerstdiner voor alleenstaande ouderen in de wijk en heeft de website stedenwijknoord.eu opgezet. Ook runt zij De Wijkhoek, waarin elke dag activiteiten voor de buurt worden gehouden. Samen met verstandelijk beperkten ruimt zij in de wijk zwerfvuil op. Burgemeester Weerwind noemt haar een juweel voor de buurt.

Frans Hamilton
Frans Hamilton is al sinds 1980 buurtwerker om buurtbewoners te adviseren. Met hulp van advocaten zette hij de Wetswinkel op. Deze vrijwilligersorganisatie biedt hulp en advies bij juridische problemen, zoals schulden, ontslag of alimentatie. Ieder jaar worden er honderden mensen geholpen. Iedere week zijn er spreekuren in vier verschillende wijken.

Ans Kits
Ans Kits verzorgt voor de Wereldwinkel al 25 jaar de inkoop en verkoop en de kerstpakketten. In het asielzoekerscentrum leert zij vluchtelingen Nederlands. Ook zette zij het Alomtonenkoor op, samen met een dirigent en de Schoor. De koorleden zingen elkaars liedjes van over de hele wereld. Haar borduurpoject met allochtone vrouwen kreeg landelijke bekendheid als Beste Buurproject van de NCRV.

Mark van Zandwijk
Mar van Zandwijk is naast zijn werk als ambulanceverpleegkundige ook coördinator van drie vrijwilligersorganisaties. Zo organiseert hij het Kinderbeestfeest jaarlijks in Artis, een feest voor chronische zieke of gehandicapte kinderen en hun familieleden.Sinds 2011 is hij actief voor de Stichting Wensenambulance, die mensen helpt die niet lang meer te leven hebben bij het realiseren van hun laatste wens. Verder heeft Van Zandwijk het project Wishkids opgezet met regionale ziekenhuizen. Kinderen die lang in het ziekenhuis liggen, kunnen met Wishkids voor één dag weg uit de sleur van het ziekenhuis.

Annie van Ree-de Kruijff
Annie van Ree-de Kruijff is vrijwilliger bij de woongemeenschap voor ouderen ‘de Rotonde’ in Almere Muziekwijk en helpt mee met het organiseren van diverse spelletjes. Al sinds 1998 is zij assistent-coördinator van de crea-groep van het Rode Kruis, afdeling Almere. Samen met tien dames maakt zij kunstwerkjes die worden verkocht in het winkeltje van het Rode Kruis in het Flevoziekenhuis.


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Eric Bodar
Eric Bodar was hoofd Reiniging in de Pijp in Amsterdam. Hij is acht jaar bestuurslid geweest van de Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsdienst, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de professionalisering van de afval- en reinigingsbranche. Bij stichting Nusantara heeft hij zich ingezet voor de zorg voor Indische ouderen in drie zorgcentra, waaronder Rumah Melati in Almere. Bodar nam in 2015 het initiatief om de Nederland-Indië-herdenking bij het Indië-monument in Hilversum uit te breiden naar een jaarlijkse, regio-brede herdenkingsbijeenkomst. In Almere heeft hij bijgedragen aan vorming van de Almeerse Scholengroep. Bodar is ook 25 jaar mantelzorger geweest van zijn broer, die hierdoor de eerste 15 jaar van zijn ziekte zelfstandig kon wonen.

Louis van der Lichte
Louis van der Lichte heeft veel vrijwilligerswerk gedaan. Zo is hij lid en penningmeester van de Adviesraad Sociaal Domein Almere, die het college van b en w en de gemeenteraad adviseert over onder meer de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Participatiewet en de Jeugdwet. Eerder was Van der Lichte bestuurslid van de stichting Horeca Almere, de voormalige eigenaar van lunchroom Tante Truus. Sinds 2012 is hij secretaris van de stichting Vrienden van de Stek. Hij zet zich ook in voor Talentenpallet en de fietsclub 'Krachtclub’, beide bedoeld voor verstandelijk gehandicapten. Verder is hij actief bij de Almeerse Belangengroep voor Recreatie en Integratie verstandelijk gehandicapten.

Erik Sloot
Erik Sloot was eind jaren zeventig als huisarts medeoprichter en voorzitter van de Landelijke Vereniging van Gezondheidscentra. Hij was twaalf jaar voorzitter van het Eerstelijns Samenwerkingsverband West en Cool, een gezondheidscentrum in Rotterdam waar huisartsen, fysiotherapeuten, thuiszorg en maatschappelijk werkers samenwerken. In Almere was Sloot directeur en later voorzitter van het Raad van Bestuur van het Flevoziekenhuis. Hij was medeoprichter en toezichthouder van het Jan van Es Instituut, een voor Nederland uniek kennisinstituut op het terrein van innovatie, implementatie en evaluatie van geïntegreerde organisatievormen in de eerstelijns, tussen eerstelijns en tweedelijns en de buurtgerichte zorg.

[https://twitter.com/KootenMarc/status/724881881485959168]

[https://localfocus2.appspot.com/571f63531e8f2]
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel