Hoge onderscheiding voor professor

LELYSTAD • Di 26 april 2016 | 12:01 • Dinsdag 26 april 2016 | 12:01
Professor Berend Olivier uit Lelystad is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse lintjesregen in het Agora Theater in Lelystad.

Burgemeester Horselenberg speldde bij nog zes Lelystedelingen een lintje op. Zij werden allemaal Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Berend Olivier
Opgeleid tot bioloog aan de Rijksuniversiteit van Groningen heeft hij zich gespecialiseerd in de gedragsfarmacologie. Zijn succesvolle onderzoek leidde tot een nieuwe groep geneesmiddelen, de serenica. Hij legde ook de basis voor de huidige kennis over de neurobiologie van agressie en geweld. Halverwege de jaren tachtig ontwikkelde Olivier samen met zijn team het medicijn fluvoxamine voor patiënten met een dwangstoornis.Dit wordt nu wereldwijd gebruikt.
Sinds 1992 is Olivier hoogleraar Farmacologie van het Centrale Zenuwstelsel en heeft hij meer dan 500 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Eind jaren negentig was hij ook twee jaar hoogleraar aan de beroemde Yale University in de Verenigde Staten. Daarna werd hij hoofd van de divisie Famacologie aan de Universiteit Utrecht. Voor zijn uitzonderlijke verdiensten kreeg hij in 2012 de Senior Dr. Saal van Zwanenberg Prijs.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Greet Hornstra-Timmerman
Greet Hornstra zingt al 37 jaar in het zangkoor Terra Nova. Ze was ook een manusje-van-alles bij het koor bij optredens, reisjes en afspraken met dirigenten. Ook was ze penningmeester en kledingcommissaris. Daarnaast kookt ze voor Lelystedelingen die het niet zo breed hebben en was ze 40 jaar actief binnen de verjaardagscommissie van de Protestantse Gemeente

Bep van Dijk
Bep van Dijk wordt bestempeld als een van de pijlers van De Uiterton. Ze is dat al 28 jaar. Van Dijk is betrokken bij vrijwel elke activiteit in het bejaardentehuis. Op haar vaste dag is ze ’s morgens gastvrouw in Het Koraal, het restaurant van de Uiterton. ’s Middags helpt ze bij de muziekmiddag. Verder doet ze alle voorbereidingen voor de maandelijkse kerkdienst.

Marianne van der Zijpp-Schokker
Marianne van der Zijpp-Schokker is ook een fanatieke vrijwilliger in de Uiterton. Sinds halverwege de jaren 80 is zij betrokken bij vrijwel elke activiteit in het zorgcentrum. Ze is gastvrouw in het restaurant, verzorgt de muziekmiddag, de maandelijks kerkdienst en jaarlijkse activiteiten zoals de 4 mei herdenking en het jaarlijkse ontbijt.

Laurens (Loek) Kuijpers
Loek Kuijpers is op veel fronten tegelijk actief. Dat begon in 1964 als vrijwilliger bij voetbalvereniging De Jonge Kampioen in Amsterdam. In 1978 richtte Kuijpers de patiëntenvereniging van het Zuiderzee ziekenhuis op. Hij was actief voor de brandweer in Amsterdam, de PvdA in Lelystad en voor openbare basisschool De Regenboog. In 1994 werd hij voorzitter van tennisvereniging LTVL. Na zijn pensioen werd hij voorzitter van KWF kankerbestrijding Lelystad zette hij Flevoland Fietst tegen Kanker op. 

Jules Wolthuis
Jules Wolthuis is een wandelende encyclopedie als het gaat om films en filmmuziek. Hij is belangrijk voor het onderwijs en de cultuur in Lelystad. Eind jaren zeventig zette hij er een school voor Roma en Sinti op. Hij de initiator van het project School’s Cool, waarbij kinderen uit groep acht worden geholpen bij hun overgang naar het middelbaar onderwijs. Wolthuis is ook oprichter en voorzitter van filmhuis Cine Utopia en betrokken bij de jaarlijkse Stadsdichtersdag in Lelystad.

Frans de Lange
Frans de Lange is al meer dan 30 jaar vrijwilliger bij de brandweer. hij is onder andere oefenleider en instructeur voor de brandweerboot. In het dagelijks leven werkt hij bij de incasso van Woonstichting Centrada. Behalve het innen van de huur heeft hij een signalerende en een preventieve rol door deze mensen door te verwijzen naar hulp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel