PvdA zet vraagtekens bij aantrekken buitenlandse bedrijven

Almere 27 april 2016
De PvdA in Almere vraagt zich af of de gemeente wel voldoende profiteert van de samenwerking binnen Amsterdam inbusiness. Dat is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam, Almere, Amstelveen en Haarlemmermeer om te zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven.

Onduidelijk

De organisatie wist het afgelopen jaar 140 nieuwe buitenlandse bedrijven aan te trekken en 35 bestaande buitenlandse bedrijven breidden zich uit. Bij elkaar goed voor een groei van zo'n zesduizend arbeidsplaatsen. Volgens PvdA-raadslid Hassan Buyatui is het maar de vraag in hoeverre Almere daar wat aan heeft. "Het is onduidelijk hoeveel Almeerders van deze banen profiteren. Het zou gaan om een ruwe schatting van 250 banen. Verder blijkt dat er zich in Almere daadwerkelijk maar vijf buitenlandse bedrijven hebben gevestigd, met slechts 45 arbeidsplaatsen."

Politieke markt

Buyatui heeft het onderwerp op de agenda van de politieke markt gezet. Hij wil van wethouder Mark Pol van economische ontwikkeling weten hoe de samenwerking in de regio precies verloopt en welke inspanningen er de afgelopen twee jaar zijn geweest om buitenlandse bedrijven binnen te halen. Temeer omdat uit gegevens van de provincie Flevoland blijkt dat het aantal vestigingen met buitenlandse moederbedrijven in Almere de afgelopen jaren in zijn totaliteit is afgenomen. In 2011 waren het er nog 278, nu staat de teller op 238 stuks.

Aantrekking

Omdat de PvdA het belangrijk vindt dat buitenlandse bedrijven naar Almere komen, moet de aantrekkingskracht voor deze bedrijven volgens de partij worden vergroot. Dit kan volgens de partij onder andere gebeuren door uitbreiding van de International School Almere. Deze school heeft onlangs ook aangegeven te willen uitbreiden omdat het binnenkort het maximum aantal leerlingen bereikt.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer