Loodzware spoorbrug maakt ritje over de A1

Flevoland 6 mei 2016
Loodzware spoorbrug maakt ritje over de A1
De nieuwe spoorbrug bij Muiderberg wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag over de A1 gereden richting de bestaande brug, die deel uitmaakt van de spoorlijn Weesp-Lelystad. De nieuwe brug is met 255 meter de langste spoorbrug van Nederland zonder tussenpilaren. De verplaatsing van het bouwwerk is een megaoperatie. De A1 is hiervoor in beide richtingen afgesloten.

Bouw van de nieuwe brug
Er moest een nieuwe, langere brug komen, omdat Rijkswaterstaat de A1 verbreedt waardoor de bereikbaarheid wordt verbeterd. Er wordt al twee jaar aan de nieuwe brug gebouwd. De onderdelen werden vorig jaar vanuit België met speciaal vervoer naar de bouwplaats in Muiderberg vervoerd. Met blauwe hulptorens werd het bouwwerk in elkaar gelast. Afgelopen oktober bereikte de brug zijn hoogste punt van 55 meter toen de middenboog erin werd gehesen.Supersterk asfalt voor loodzware brug
De brug is loodzwaar: circa 8.500 ton (8,5 miljoen kilogram). Om een gevaarte met zoveel gewicht te kunnen verplaatsen, moest de ondergrond flink worden verstevigd. De brug zou anders tijdens het verrijden kunnen wegzakken.

De afgelopen weken is er daarom gewerkt aan het maken van een rijloper op de A1. De snelweg was drie weekenden lang gedeeltelijk afgesloten om het asfalt eraf te halen, grond te verwijderen en nieuwe fundering aan te brengen. Dit stuk van de A1 heeft nu supersterk asfalt gekregen, zo sterk dat er een vliegtuig op zou kunnen landen.

Om de brug vanaf de bouwplaats naar de huidige spoorbrug te kunnen verplaatsen, wordt er gebruik gemaakt van speciale voertuigen. Het is een rit van ongeveer 400 meter en gaat van de bouwplaats schuin de A1 over. Het bouwwerk komt dan op tijdelijke steunpunten te staan vlak naast de huidige spoorbrug.

Brug is nog niet klaar
De komende maanden wordt de nieuwe brug afgebouwd. Zo wordt het betonnen dek gestort. De oude brug blijft dan ook voorlopig nog gewoon in gebruik. Pas eind augustus wordt de oude spoorbrug verwijderd en de nieuwe brug op zijn plaats gezet en op het spoor aangesloten.

A1 dicht en geen treinverkeer
Het verplaatsen van de nieuwe brug brengt veel overlast met zich mee. De A1 wordt tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg in beide richtingen afgesloten Dit gebeurt vandaag om 20.00 uur tot zaterdag 12.00 uur.

Uit veiligheidsoverwegingen en om sluipverkeer tegen te gaan, zijn ook lokale wegen in Muiderberg afgesloten

Hier zijn de omleidingsroutes te zien:

Er is eveneens geen treinverkeer dit weekend. De NS zet bussen in als alternatief voor reizigers. De gewone busdiensten hebben mogelijk ook een aangepaste route.

Livestream
Mensen kunnen niet komen kijken naar het verrijden van de brug. Om veiligheidsredenen wordt de omgeving volledig afgesloten, ook voor fietsers en voetgangers.

Om er toch wat van te kunnen zien, verzorgt Rijkswaterstaat een livestream. Die is vanaf 20.00 uur ook op onze site te zien. http://www.omroepflevoland.nl/spoorbrug
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer