'Raket' op balkon toch van KNRM

Urk 9 mei 2016
De kleine raket die anderhalve week geleden op een balkon op Urk terecht kwam, is waarschijnlijk toch afgeschoten door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. De KNRM zei eerder dat het projectiel niet van hen was, maar komt daar dus op terug. Het voorwerp doorboorde het balkon van de familie Kramer.

De raket is van een type dat op het water wordt gebruikt om in een noodsituatie snel een levenslijn te kunnen afschieten naar iemand die van een schip is gevallen. De KNRM schoot op de bewuste zaterdag op het IJsselmeer acht van dit soort projectielen af omdat ze overjarig waren. Mogelijk heeft de wind de raket van richting doen veranderen waardoor het voorwerp in het dorp terecht kwam.

De familie Kramer schrok erg van de inslag op haar balkon. "Als er op dat moment iemand had gestaan, dan had die dit verhaal niet na kunnen vertellen." De vrijwilligers van KNRM-Urk hebben de familie Kramer hun excuses en een bloemetje aangeboden. Het aanbod van de KNRM om de schade te vergoeden sloeg de familie Kramer af. De familie vindt dat de vrijwilligersorganisatie het geld beter voor haar werk kan gebruiken.

Volgens een woordvoerder van de landelijke KNRM is het gebruikelijk om overjarige noodpijlen terug te sturen naar de leverancier. Een woordvoerder van de KNRM-Urk wil geen vragen over de kwestie meer beantwoorden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer