Wilde dieren gespot in tuinen

LELYSTAD • Di 10 mei 2016 | 19:44 • Dinsdag 10 mei 2016 | 19:44
In Lelystadse tuinen lopen 's nachts niet alleen katten rond, maar ook vossen en zelfs bunzingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Landschapsbeheer Flevoland, de gemeente Lelystad en studenten van CAH Vilentum. De eerste resultaten waren dinsdagavond te zien in het VARA-programma Vroege Vogels.

Camera's
In het kader van het project 'Klik, wat loopt daar door de tuin' worden in verschillende Lelystadse voor- en achtertuinen speciale observatiecamera's geplaatst. Hiermee zijn al diverse vossen gefilmd, die zelfs tot midden in de stad door tuinen lopen en zich niet beperken tot de buitenrand.

Bunzing
Volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland zijn er nog meer interessante ontdekkingen gedaan: "De bunzing is voor ons de meest spannende soort. Je ziet er eigenlijk nooit iets van, maar deze camera's maken duidelijk dat er veel meer bunzingen voorkomen in de stad dan dat wij dachten", zei hij in Vroege Vogels. 

Verklaring
Een verklaring voor de vele beesten in de stad heeft Reinhold wel: "Een stad als Lelystad is belangrijk voor een aantal diersoorten. Je ziet dat in het agrarische gebied rondom de stad de biodiversiteit afneemt. Veel soorten hebben eigenlijk alleen nog maar een plek aan de rand van de stad of in de stad". Hoeveel dieren in de stad rondlopen is nog moeilijk in te schatten, maar de eerste resultaten laten zien dat er van sommige soorten meer rondlopen dan gedacht.

Het project is nog niet afgelopen, Lelystedelingen die benieuwd zijn wat er 's nachts stiekem door hun tuin scharrelt, kunnen zich aanmelden bij Landschapsbeheer Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel