"Afval scheiden is nuttig en vooral leuk"

EMMELOORD • Do 12 mei 2016 | 9:44 • Donderdag 12 mei 2016 | 9:44
Zo veel mogelijk je afval scheiden, went snel. Dat zeggen Geertje en Johannes van den Berg uit Emmeloord. Ze doen nu zestig dagen mee aan het project 100-100-100. De bedoeling is dat de deelnemers hun afval na honderd dagen 100% scheiden.

Bewuster omgaan met afval
Geertje en Johannes zijn zich veel bewuster geworden van hun afval. "Vroeger scheidden we ons afval nauwelijks," vertelt Johannes. "Dat was gewoon uit luiheid. Nu weten we dat het loont om bruikbaar afval apart weg te gooien. We vinden het ook leuk om te doen." Een helemaal afvalvrij huishouden gaat met een kind van 1 jaar niet lukken, zegt Geertje. "De luiers mogen wel bij het gft, maar dat druist tegen mijn gevoel in. Er zit ook plastic in, dus ik doe ze bij het restafval." Toch houden ze veel nu minder restafval over na het scheiden van het afval in plastic, blik, papier en gft. 

Minder dan twee kilo per week
De deelnemers aan 100-100-100 moeten hun gescheiden afval wegen en geven dat gewicht door via een speciale website. Bij een proefproject in Zwolle hielden de deelnemers 89 procent minder restafval over dan gemiddeld. In Dronten hielden de deelnemers na twee weken al 80 procent minder restafval over; ze kwamen op 1,86 kilo per week, tegen 10,7 kilo restafval voor de gemiddelde Nederlander. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel