Alleenstaanden niet gespaard in nieuw afvaltarief

ALMERE • Vr 13 mei 2016 | 12:54 • Vrijdag 13 mei 2016 | 12:54
Een eenpersoonshuishouden blijft in Almere net zoveel afvalstoffenheffing betalen als een huishouden met meerdere gezinsleden. Verschillende tarieven dragen niet bij aan het verminderen van de afvalberg in de stad, aldus wethouder Frits Huis. En dat is juist wat de gemeente zich tot doel heeft gesteld.

Huis liet onderzoeken wat de effecten zijn van het invoeren van verschillende tarieven. De resultaten zijn opgenomen in het voorstel 'Almere stad zonder afval'. In dit stuk staat dat het niet te bewijzen is dat grotere gezinnen meer kosten. Het scheidingsgedrag is meer van invloed op de afvalkosten. Maatregelen om afvalscheiding te bevorderen, leveren daarom uiteindelijk het meeste resultaat op. 

Sinds 2010 onderneemt Almere van alles om de afvalberg te verminderen. De aanpak is succesvol. In vier jaar tijd daalde het restafval van 300 kilo naar gemiddeld 191 kilo per persoon. Het streven is om in 2020 nog maar vijftig kilo restafval per Almeerder te hebben. 

De komende jaren wil Huis zich niet alleen op huishoudens richten, maar ook op het Almeerse bedrijfsleven. Bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten afvalloos worden. Daar wordt een campagne voor opgestart. 

Binnenkort bespreekt de gemeenteraad het voorstel van Huis. 

 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel