Provinciaal cultuurplan rond maatschappelijke onrust

Flevoland 18 mei 2016
Provinciaal cultuurplan rond maatschappelijke onrust
Commissaris van de Koning Leen Verbeek wil een kunst- en educatieproject voor alle Flevolanders realiseren. Het rondreizende project heet Het Sentiment van Flevoland. Verbeek wil dat alle inwoners hun zorgen, angsten en boosheid over de ontwikkelingen in de provincie en in Nederland uiten via dit project.

Positieve draai
Het idee is dat de inwoners hun reactie kunnen geven in een rondreizende cabine a la 'Achterwerk in de Kast'. De Flevolandse gezelschappen BonteHond en FleCk moeten die gevoelens van de bewoners gaan verzamelen en hier een kunstzinnige, positieve draai aan geven in een voorstelling en tv-reportages.

Veel onrust
Het idee is ontstaan na gesprekken met de burgemeesters van Flevoland. Zij merken dat er veel onrust heerst over maatschappelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld rond vluchtelingen. Een aantal partijen, waaronder de VVD, is kritisch over het plan. Statenlid Huib van Vliet ziet liever dat inwoners op andere manieren in gesprek gaan met hun bestuurders: "Ik zie dit niet direct als een taak van de provincie, maar eerder voor de gemeenten."

Een ton per jaar
Het project moet dit najaar goedgekeurd worden door de provincie. Het budget voor 2016 is 100.000 euro en daarna jaarlijks 200.000 euro. Het project moet zes jaar gaan duren.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer