"Directeur afvalverwerker HVC verdient te veel"

Urk 23 mei 2016
Kritiek op hoog inkomen baas HVC
De raadsfractie Hakvoort-Woord op Urk vindt dat de topman van afvalverwerker HVC veel te veel verdient. De fractie wil dat de gemeente Urk zich inspant om de beloning van ruim 260.000 euro per jaar naar beneden te krijgen.

'Geld stinkt blijkbaar niet'
In schriftelijke vragen aan het college van B en W schrijft de fractie: "Afval wordt steeds duurder, maar geld stinkt blijkbaar niet. De fractie vindt dat deze directeur veel te veel verdient voor een beetje afval dat ze gratis aangeleverd krijgen. Het salaris van de directeur moet in ieder geval voldoen aan de Wet Normering Topinkomens, dat betekent dat hij maximaal 178.000 euro per jaar mag verdienen."

Aandeelhouders
De gemeente Urk is met 45 andere gemeenten, waaronder Lelystad, Zeewolde en Noordoostpolder, aandeelhouder van HVC. Via die weg zou een salarisverlaging moeten worden afgedwongen, vinden de Urker raadsleden. De SP-fractie in Noordoostpolder heeft al vragen van gelijke strekking gesteld. Ook zij vindt de beloning van de topman van HVC buitensporig.

Auto van de zaak
De baas van HVC verdiende afgelopen jaar 262.000 euro en had ook nog een auto van de zaak. Die kostte 67.000 euro. Op 2 juni is er een aandeelhoudersvergadering. Dan kunnen de gemeenten het bestuur van HVC aanspreken op de beloning van directeur Wim van Lieshout. De zes waterschappen, die ook mede-aandeelhouder zijn, zullen hem ook vragen om geld in te leveren.Als dat niet lukt, moet de gemeente met een andere afvalverwerker in zee gaan.

"Andere afvalverwerker"
Mocht het salaris van de topman niet naar beneden worden bijgesteld, dan moet de gemeente Urk volgens de fractie Hakvoort-Woord desnoods met een andere afvalverwerker in zee gaan. In de praktijk is dat overigens niet zo eenvoudig, omdat gemeenten die aandelen in HVC hebben, contractueel verplicht zijn om hun afval aan HVC aan te bieden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer