Grijze container voor restafval gaat verdwijnen

Zeewolde 30 mei 2016
Voorbeeld uit het Masterplan Afvalstoffen 2016-2020
De gemeente Zeewolde wil de grijze container voor restafval afschaffen. Daar voor in de plaats komt een oranje bak voor Plastic, Metalen en Drankenkartons (PMD). Dat staat in het Masterplan grondstoffen van de gemeente. De gemeente Zeewolde wil op die manier voldoen aan de eis van de Rijksoverheid om de hoeveelheid restafval per inwoner sterk te verminderen.

Minder restafval
Nu gooit een Zeewoldenaar per jaar gemiddeld zo'n 164 kilo restafval weg. Dat moet in 2020 teruggebracht zijn tot100 kilo. Ook moet over vier jaar 75% van het afval gescheiden worden ingezameld. Nu is dat zo'n 65%.

Stinkende zakken verleden tijd?
Door de bak voor PMD hoopt de gemeente dat mensen afval beter gaan scheiden. Inwoners van Zeewolde geven in een enquête aan dat ze de dunne zakken met PMD-afval vinden stinken en dat het te weinig wordt opgehaald. De gemeente gaat PMD-zakken vanaf juni vaker ophalen en wil uiteindelijk overstappen naar een oranje container voor PMD. Restafval kan dan naar een ondergrondse container in de buurt worden gebracht.

Groente-, fruit- en tuinafval
Behalve PMD verdwijnt er ook nog veel GFT-afval tussen het restafval. De gemeente overweegt het aanvragen van een grotere of tweede groene bak gratis te maken. Want ook de kosten voor die grotere bak worden door inwoners van de gemeente genoemd als reden om niet te scheiden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer