"Kamer onjuist geïnformeerd over undercoveroperatie"

LELYSTAD • Di 7 juni 2016 | 6:18 • Dinsdag 7 juni 2016 | 6:18
Toenmalig minister Ivo Opstelten heeft de Kamer onjuist en onvolledig geïnformeerd over een illegale Amerikaanse undercoveroperatie gericht tegen een oud-militair uit Lelystad. Dat schrijft de Volkskrant. Het onderzoek naar de Lelystedeling was opgezet, omdat hij drugs zou verkopen via internet.

Uit dossierstukken die de Volkskrant in haar bezit heeft, zou blijken dat Nederland al sinds 2009 weet dat de man uit Lelystad de hoofdverdachte is in een Amerikaans drugsonderzoek. De Amerikanen zouden door middel van uitlokking - valse bestellingen van drugs - bewijs verzamelen. Zo werden zijn telefoons en internet afgetapt, en surveilleerden Nederlandse agenten bij zijn huis in Lelystad. In 2012 werd de oud-militair gearresteerd.

In 2014 schreef de minister de Kamer echter, dat er geen aanwijzingen waren voor 'Amerikaanse undercoveroperaties op Nederlands grondgebied' tegen de Lelystedeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel