Meer overlast op treinstations, ondanks poortjes

Flevoland 12 juni 2016
Meer overlast op stations, ondanks poortjes
Meer overlast op stations, ondanks poortjes
Treinreizen op de Flevolijn is niet veiliger geworden door de toegangspoortjes. Er was zelfs meer overlast, in het halfjaar nadat alle stations met poortjes waren afgesloten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Flevolijn
De Flevolijn loopt van Lelystad tot Weesp en telt in totaal acht stations. Zes daarvan liggen in Almere. Al deze stations zijn sinds april vorig jaar met toegangspoortjes afgesloten, zodat je het perron alleen nog met een OV-chipkaart op kan. Doel hiervan was om het zwartrijders tegen te houden. Deze groep zorgt vaak voor overlast en geweld op stations én in de trein. 

Zwartrijders
Uit het onderzoek blijkt dat het gelukt is om het zwartrijden aan te pakken op de Flevolijn. Sinds de poortjes zijn bij controles zo'n 20 procent minder zwartrijders betrapt in de trein en op het station. Toch is er meer overlast op de stations. Zo is er meer vandalisme en zijn reizigers vaker bestolen door zakkenrollers. Ook in de trein was er meer overlast. Geweld tegen conducteurs nam wel iets af. Conclusie
De onderzoekers kunnen niet zeggen welk effect de plaatsing van de toegangspoortjes precies heeft gehad. Het aantal overlastmeldingen op de Flevolijn is te laag om harde conclusies te trekken.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer