"Extra bescherming Noordzee is onzin"

Urk 11 juni 2016
De extra beschermingsmaatregelen voor de Noordzee die minister Schultz van Haegen vrijdag bekendmaakte, zijn onzinnig en onnodig. Dat zegt de Nederlandse Vissersbond.

Als het aan de minister ligt, mag er straks niet meer gevist worden op onder meer de Doggersbank en het Friese Front. Voor Urkers zou dit grote gevolgen hebben, omdat die daar veel actief zijn.

Volgens de Vissersbond houdt de minister in de plannen geen rekening met het uitstekende herstel van de vis in de Noordzee. Zo zou uit cijfers van biologen uit verschillende landen blijken dat zelfs de kabeljauw zich aan het herstellen is.

De gezondheid van de vispopulaties zou ook blijken uit de toenemende aanwezigheid van zeehonden, bruinvissen en andere walvissen in de Noordzee. Volgens de Vissersbond waren deze zeezoogdieren er jaren niet te vinden. Nu worden ze weer geregeld gezien, omdat er weer voldoende te eten is.

De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel van de minister. Daarna moet het Europees Parlement nog akkoord gaan met de komst van beschermde gebieden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer