"Onrust onder vissers na maatregelen minister"

URK • Za 18 juni 2016 | 10:13 • Zaterdag 18 juni 2016 | 10:13
Onder Urker vissers is onrust ontstaan na besluiten van minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Martijn van Dam. Zij schreven vorige week aan de Tweede Kamer dat delen van de Noordzee zijn aangewezen als beschermd gebied. Het gaat om de Doggersbank, de Klaverbank en delen van het Friese Front.

Verder zijn in het Friese Front en Centrale Oestergronden netten die de bodem beschadigen niet meer toegestaan. Op die manier moet de natuur in de Noordzee gezonder worden. Juist op die plekken waar de beperkte visvangst geldt, vissen Urkers actief op tong en schol.

Grote zorgen over maatregelen
Volgens VisNed, de belangenorganisatie voor kottervissers, zorgen de Kamerbrieven voor veel bezorgdheid en discussie onder de vissers. Daarom wordt volgende week zaterdag voor hen een bijeenkomst op Urk gehouden om over de kwestie te praten.

Besluiten kosten de Urkers geld
Hoeveel de sluiting van de Doggersbank, de Klaverbank en het Friese Front de Urker vissers gaat kosten is niet bekend. Het Landbouw Economisch Instituut van Wageningen UR berekende dat de bodem-beschermende maatregelen de Nederlandse visserij tot 9 miljoen euro over 30 jaar kunnen kosten.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn de gevolgen beperkt ten opzichte van de totale opbrengst van de visserij: "lokale visserijgemeenten die het aangaat, met name op Urk en die in Noord-Holland, moeten zich hierop aanpassen".

Overleg met visserij en natuurbeschermers mislukt
De maatregelen die de minister en staatssecretaris presenteren, komen niet uit de lucht vallen. Betrokken organisaties onderhandelen al langer, maar van een gezamenlijk oordeel is het niet gekomen. Vissers vinden de te sluiten gebieden te groot, natuurorganisaties vinden ze te klein. 

Vissersbond: 'Onzinnig en onnodig'
Vorige week reageerde de Nederlandse Vissersbond al op de besluiten van de bewindslieden. 'Onzinnig en onnodig', oordeelde de organisatie over de extra beschermingsmaatregelen op de Noordzee. Het zou juist beter gaan met de vispopulaties. Dat blijkt volgens de Visserbond uit cijfers van biologen, maar ook uit het feit dat er meer zeehonden en bruinvissen in de Noordzee te zien zijn.
VisNed geeft aan dat ook de vissers de schade in de Noordzee willen beperken en daar voorstellen voor te hebben, maar dat het een lastige discussie is. 

Brussel heeft het laatste woord
Het laatste woord is er overigens nog niet over gezegd. De Tweede Kamer moet nog instemmen met het voorstel van de bewindslieden. Daarna moet het Europees Parlement nog akkoord gaan met de komst van beschermde gebieden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel