Kamervragen over antisemitische bedreigingen

Almere 20 juni 2016
Kamervragen over antisemitische bedreiging
De Tweede Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes (VNL) hebben kamervragen gesteld over antisemitische bedreigingen in Almere.

Deze zouden hebben plaatsgevonden nadat bij een woning in de Faunabuurt een Israëlische vlag was opgehangen, omdat de zoon des huizes geslaagd was. Volgens de vader van de geslaagde werden er vervolgens vanuit passerende auto's beledigingen en bedreigingen geuit. Op Facebook worden de foto en het verhaal inmiddels gedeeld. De Almeerder wil vooralsnog zijn verhaal niet voor camera vertellen, uit angst voor represailles.

Vragen aan ministers
De kamerleden willen van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Veiligheid en Justitie weten of zij het verhaal kennen. Ook vraagt VNL of de bewindslieden inzien dat iedereen een vlag moet kunnen uithangen, zonder daarvoor te worden uitgescholden. VNL vraagt verder wat de ministers gaan doen om dit soort gebeurtenissen te voorkomen. Vorige week nog sprak vice-premier Lodewijk Asscher zijn zorg uit over het toenemende antisemitisme onder jongeren.

Niet alleen VNL heeft vragen gesteld, ook de PVV in Almere heeft dat gedaan. Fractievoorzitter Toon van Dijk schreef op Twitter dat hij vragen aan het college van burgemeester en wethouders heeft gesteld.

Vaker sprake van antisemitisme
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt de gebeurtenis in Almere van de zotte. Volgens het CIDI is het niet het eerste incident in de stad. In 2015 zijn er 3 meldingen geweest bij de organisatie over antisemitisme in Almere. In alle drie de gevallen zou het gaan om scheldpartijen.

Het advies van het CIDI is om altijd aangifte te doen van antisemitisme bij de politie. De Almeerder zegt dat dinsdagochtend te gaan doen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer