Omzetten straf pakt goed uit voor Lelystadse dealer

LELYSTAD • Wo 22 juni 2016 | 10:37 • Woensdag 22 juni 2016 | 10:37
Een man uit Lelystad die in Amerika veroordeeld is voor 10 jaar celstraf voor drugshandel, hoeft in Nederland slechts 6,5 jaar te zitten. Dat is het resultaat van het omzetten van zijn straf naar Nederlandse maatstaven. 

De man is twee jaar geleden in de Verenigde Staten veroordeeld voor drugshandel via internet nadat de Amerikanen jarenlang uitgebreid onderzoek naar hem deden en om zijn uitlevering vroegen. 

De zaak ligt politiek gevoelig omdat minister Opstelten van Justitie destijds ontkende dat er Amerikaanse undercoveroperaties op Nederlands grondgebied plaatsvonden. De Volkskrant onderzocht de kwestie en claimt dat Nederland sinds 2009 op de hoogte was van het onderzoek door de Amerikanen. 

De rechtbank heeft bij het omzetten van de straf rekening gehouden met internationale gevoeligheden. Volgens de rechtbank zou een al te radicale strafverandering consequenties kunnen hebben voor de werking van verdragen tussen Nederland en de VS. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel