Directeur zorgkantoor Ansa krijgt taakstraf

Lelystad 24 juni 2016
De voormalige eigenaresse van zorginstelling Ansa in Lelystad is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. Ze stond terecht voor fraude met zorggeld. Het gerechtshof vindt dat de vrouw valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Ze is vrijgesproken van het witwassen van geld. Haar echtgenoot is helemaal vrijgesproken. 

De zorginstelling bood onderdak en zorg aan cliënten met een persoonsgebonden budget (PGB). Volgens het hof liet de eigenaresse in vijf gevallen blanco formulieren ondertekenen door cliënten, om ze later zelf in te vullen.
De instelling maakte veel winst, waarvan de vrouw huizen, auto's en sieraden kocht. Volgens het hof is er geen bewijs dat ze de boel heeft opgelicht. De gedeclareerde zorg is door het zorgkantoor gewoon verleend. 

Eerdere celstraf van de baan
De ex-directrice van Ansa kreeg in 2012 van de rechtbank 2,5 jaar cel opgelegd. Het Openbaar Ministerie eiste voor het gerechtshof alleen nog maar een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf, vooral omdat de zaak al zo lang duurt.

De vrouw werd in 2012 ook veroordeeld tot het terugbetalen van 3 miljoen euro. Daartegen is ze ook in hoger beroep gegaan. Die zaak moet nog dienen voor het gerechtshof. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer