Zo'n 8.000 Flevolanders willen niet gevonden worden

Flevoland 26 juni 2016
Zo'n 8.000 Flevolanders hebben een zogeheten verstrekkingsbeperking van persoonsgegevens ingevuld. Dat blijkt uit navraag door Omroep Flevoland. 

Bevolkingsregistratie
Gemeenten houden de gegevens van inwoners bij in het bevolkingsregister. Instanties zoals de Belastingdienst, Rijksdienst voor het Wegverkeer en de politie mogen deze gegevens gebruiken. Soms worden de gegevens ook aan anderen doorgegeven, zoals bijvoorbeeld aan kerken en advocaten. Wil je dat niet, dan vul je een verstrekkingsbeperking in.

Waarom?
Het kan zijn dat je een conflict hebt en dat je niet gevonden wil worden door een advocaat of deurwaarder. Let wel, als het strafbaar is dan kan justitie je wel gewoon vinden.
Maar ook de kerk houdt een oogje in het zeil. Als je vroeger met je ouders naar de kerk ging, dan was je waarschijnlijk ook lid. Dan kan het gebeuren dat je na verhuizing in je brievenbus post van de kerk vindt. Overigens geeft de gemeente je adres nooit door aan commerciële partijen.

Meest in Almere, minst op Urk
Volgens de gemeente Almere komen er elke maand zo'n 10 aanvragen voor verstrekkingsbeperking binnen. De stad is koploper op dit gebied.
Op Urk zijn opvallend weinig aanvragen voor geheimhouding, in totaal maar 84 mensen. Waarschijnlijk komt dat doordat op Urk veel mensen naar de kerk gaan en er ook geen bezwaar tegen hebben als de kerk hen post stuurt. Als je een verstrekkingsbeperking hebt aangevraagd, verhuist deze met je mee naar de volgende gemeente."Ik wil ook niet gevonden worden"
Als je dat denkt na het lezen van dit artikel, dan kun je bij de gemeente een aanvraag tot verstrekkingsbeperking doen. Via de site van je gemeente kun je hier informatie over vinden. Het is ook mogelijk om de geheimhouding weer op te heffen.

 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer