'Rijk moet betalen voor Waterloopbos'

MARKNESSE • Ma 27 juni 2016 | 23:47 • Maandag 27 juni 2016 | 23:47
De provincie wil dat het Rijk zeven miljoen euro geeft voor behoud van het Waterloopbos bij Marknesse. De schaalmodellen van waterwerken in het bos zijn een Rijksmonument, maar als er geen geld voor restauratie komt, zullen ze uit elkaar vallen en overwoekerd raken, zegt gedeputeerde Michiel Rijsberman. 

Samen met zijn collega's uit de andere provincies heeft Rijsberman aandacht gevraagd voor 36 grote monumenten waar dringend geld voor nodig is. Behalve het Waterloopbos gaat het onder andere om de Utrechtse Domtoren en paleis Soestdijk. Het Rijk heeft voor deze bouwwerken 4 miljoen euro per jaar beschikbaar, maar de provincies hebben berekend dat ze veel meer nodig hebben: bijna 400 miljoen euro. 

Naast de claim die nu bij het Rijk ligt, onderzoekt Rijsberman ook de mogelijkheid om de Zuiderzeelijngelden in te zetten voor behoud van het Waterloopbos. Deze gelden zijn beschikbaar gekomen voor de ontwikkeling van Noordoostpolder en Urk nadat de aanleg van de Zuiderzeelijn geschrapt werd. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel