ABN AMRO woensdag weer open na plofkraak

Emmeloord 4 juli 2016
Op de Deel in Emmeloord is in de nacht van zondag op maandag een plofkraak gepleegd op het filiaal van de ABN AMRO. De explosie rond 04:00 uur was in de ruime omgeving te horen. Na de explosie ontstond er brand in het gebouw. Twee ramen van de bank zijn gesneuveld en de deuren zijn beschadigd. Drie woningen in de omgeving van de bank zijn tijdelijk ontruimd.

Ooggetuigen 
Volgens de politie hebben getuigen na de knal twee personen op een bromfiets of motor weg zien rijden in de richting van Bant. Volgens een woordvoerder van de politie waren agenten na twee minuten aanwezig. De politie kan nog niet zeggen of er iets is buitgemaakt. 

Onderzoek
De ruime omgeving van de bank was afgezet met linten. De politie heeft tot na het middaguur onderzoek gedaan. Aanvankelijk assisteerde ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie daarbij. Dit omdat er rekening werd gehouden met de aanwezigheid van nog meer explosieven in het pand. Het onderzoek werd bemoeilijkt door rook in onder meer de kelder van het pand. De brandweer heeft het bankgebouw daarom geventileerd.

Schade
Volgens een woordvoerder van ABN AMRO is de schade 'aanzienlijk'. Zo heeft er onder meer binnen brand gewoed na de explosie. Volgens hem is er mogelijk ook nog een auto tegen de gevel gereden. Nadat het pand rond 12:45 uur door de politie werd vrijgegeven, is een aantal ramen met houten schotten dichtgetimmerd. Het kantoor in Emmeloord gaat woensdag weer open zegt de ABN AMRO. Donderdag kan er weer gepind worden. 

Rabobank
Omdat de meeste winkels op De Deel op maandagochtend gesloten zijn, hebben zij weinig hinder ondervonden van de urenlange afzetting. De Rabobank, die pal naast de ABN Amro zit, is in overleg met de politie een uur eerder opengegaan. Dit om klanten van de ABN AMRO op te vangen en mensen te woord te staan. Volgens een woordvoerder van de Rabobank is aan hun kantoor ook enige schade ontstaan. Zo raakten enkele panelen aan de gevel door de explosie ontzet. De winkel in medische hulpmiddelen aan de andere kant van de ABN zegt op het eerste oog geen schade te hebben.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer