'Uitbreiden vis- en landbouwindustrie belangrijk voor economie'

Emmeloord 6 juli 2016
'Uitbreiden voedsel- en visindustrie belangrijk voor economie'
Het uitbouwen van de vis- en landbouwindustrie, dat zijn de twee belangrijke economische kansen in Noordoostpolder en op Urk. Dat staat in een onderzoek van de regionale Rabobank naar de economische kansen van de gemeenten.

Het rapport is woensdagavond gepresenteerd aan lokale ondernemers en bestuurders van de twee gemeenten. 

Wereldmarkt veroveren
Zo zouden de vis op Urk en landbouwproducten uit Noordoostpolder de wereldmarkt kunnen veroveren. Dat is volgens directeur Jetze Kempenaar van de Rabobank de grootste kans voor de economie in Noordelijk Flevoland. In 2050 moeten ongeveer 9 miljard mensen gevoed worden. Volgens Kempenaar is er daarmee een grote markt voor producten uit Urk en Noordoostpolder.

Dan moet er wel gewerkt worden aan verduurzaming. Dat kan door de kwaliteit van landbouwgrond te beschermen en te kijken hoe het vangen en verwerken van vis kan gebeuren met minder verbruik van fossiele brandstof. 

Meer samenwerken
In het onderzoek staat ook dat gemeenten beter moeten samenwerken. Dat gebeurt volgens de Urker wethouder Geert Post nu nog te weinig. Hij wil laten onderzoeken hoe er met de agrarische productie en de vis nieuwe producten gemaakt kunnen worden 

Het onderzoek van de bank moet richtlijnen geven aan de ondernemers en gemeenten. Na de zomer wordt in kleinere groepen verder gepraat, om tot duidelijke ideeën en doelstellingen te komen. 

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer