Nieuw Land Erfgoedcentrum komt geld tekort

Lelystad 8 juli 2016
Het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad heeft het jaar 2015 afgesloten met een financieel tekort. Dat blijkt uit de jaarrekening van het museum. Het Erfgoedcentrum schiet een ton in de min.

Minder bezoekers
Volgens directeur Hans Maris komt dat vooral door tegenvallende bezoekersaantallen. Er kwamen in 2015 26.000 belangstellenden naar het Erfgoedcentrum, maar het bestuur was uitgegaan van een veel hoger aantal. Daardoor liep het museum 70.000 euro mis. Het is onduidelijk waarom het museum de verkeerde bezoekers-prognose maakte, want de bezoekersaantallen schommelen al jaren rond de 30.000. De museumdirecteur was vrijdag onbereikbaar voor commentaar.

Scherpe kritiek
De provincie, die het museum subsidieert, heeft al jaren scherpe kritiek op de begrotingen van Nieuw Land Erfgoedcentrum. Ze rammelen of zijn onvolledig. Leden van Provinciale Staten hebben zich hier meerdere malen boos over gemaakt. De SGP vroeg zich af of de directie de zaken wel op orde had. De PVV wilde de subsidie vorig jaar zelfs per direct stopzetten. Dit is niet gebeurd, maar Gedeputeerde Staten hebben het museum wel op het matje geroepen.

Niet gehaald
De provincie is met 1,4 miljoen euro de grootste subsidieverstrekker van Nieuw Land Erfgoedcentrum. Aan die financiële steun is de voorwaarde verbonden dat er 35.000 bezoekers moeten worden binnengehaald. In 2015 is aan die verplichting dus niet voldaan.

Signaal
Volgens een woordvoerder van de provincie is het financiële tekort, en het teruglopend aantal bezoekers een signaal dat er snel wat moet veranderen. Die verandering staat ook op stapel, want het Erfgoedcentrum gaat samenwerken met de Bataviawerf en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dat is althans het plan. Eigenlijk zou de samenwerking op 1 januari dit jaar van start zijn gegaan, maar er ontstond vertraging omdat de provincie beter uitgewerkte plannen wilde zien. Aanstaande woensdag staat het onderwerp weer op de agenda van Provinciale Staten.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer