Jongeren vinden sneller huurwoning door loting

Almere 9 juli 2016
Jongeren maken in Almere een grotere kans op een huurwoning dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Woningnet. Door de helft van de vrijgekomen huurwoningen te verloten, maken starters 50 procent meer kans een woning te bemachtigen.

Woningnet ondervroeg 1838 woningzoekenden naar hun ervaringen met de woonruimteverdeling in Almere. Driekwart van de ondervraagden gaf aan tevreden te zijn met de nieuwe werkwijze die in 2015 werd ingevoerd. De ene helft van de woningen wordt verdeeld op basis van inschrijfduur, de andere helft op basis van het lot.

Kritiek
Ondanks dat de woningzoekende positief zijn, is er ook kritiek. Ten eerste wordt het als oneerlijk ervaren dat mensen met een lange inschrijfduur relatief minder kans hebben op een huurwoning. Ten tweede wordt er zoveel ingeschreven op een lotingwoning dat de kans dat je als winnaar uit de bus komt klein is.

Een derde kritiekpunt zijn de kosten. Wie mee loot betaalt pas voor de inschrijving wanneer de woning wordt toegewezen. Woningzoekenden die op basis van inschrijftijd een woning hopen te krijgen, betalen 22,50 euro per jaar.  

Wijziging
In het najaar komt wethouder Tjeerd Herrema met wijzigingsvoorstellen als het gaat om toewijzing van zorgwoningen en het aanscherpen van de regels voor kamerverhuur. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer