Culturele instellingen vrezen toekomst

Almere 18 juli 2016
Culturele instellingen vrezen toekomst
Culturele instellingen vrezen toekomst
De culturele instellingen in Almere maken zich zorgen over de toekomst. Doordat de gemeente al jaren geen inflatiecorrectie toepast op de subsidiebedragen, moeten zij met steeds krappere budgetten overeind proberen te blijven. Het Directie Overleg Culturele instellingen Almere (DOCA) heeft berekend dat het sinds 2013 gaat om een half miljoen euro. De culturele instellingen hebben daarom naar wethouder Frits Huis een brief gestuurd maar zij hebben daar tot nu toe niets op vernomen.

Culturele sector staat onder druk
De afgelopen jaren is er in Almere al veel bezuinigd op de culturele budgetten. Veel instellingen hebben gesneden in de programmering, hebben hun personele inzet verminderd en hebben hun openingstijden teruggebracht. De situatie wordt volgens DOCA steeds nijpender. De instellingen willen daarom dat de subsidies in elk geval vanaf volgend jaar weer trendmatig worden verhoogd. 

Corrosia wordt het hardst getroffen
Cultureel Centrum Corrosia in Haven is één van de instellingen die het hardst wordt getroffen. Volgens Harry Dijksma van het bestuur kan het personeel momenteel niet volgens de CAO worden uitbetaald en is het aantal exposities al gedaald. Hij vreest voor het voortbestaan van het cultureel centrum.

Dat heeft ook te maken met een bezuiniging van een ton op de subsidie vanaf volgend jaar. Voor vorig jaar en dit jaar was de bezuiniging tijdelijk teruggedraaid met een extra subsidie van 2 ton. Maar voor de komende jaren is er nog geen nieuwe oplossing. Politiek in Almere zei begin dit jaar wel Corrosia te willen redden, maar vooralsnog is er nog niets geregeld. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer