Oplossing voor twee leerlingen Torteltuin

Almere 12 juli 2016
Twee leerlingen van de opgeheven speciale klas van De Torteltuin in Almere kunnen met intensieve begeleiding naar reguliere basisschool De Archipel. Dat is de uitkomst van een kort geding dat was aangespannen door ouders van de twee kinderen. De leerlingen kunnen ook naar reguliere basisschool De Albatros of naar de school voor speciaal onderwijs Olivijn.

Kort geding
De Torteltuin stopt in september met de speciale klas voor kinderen met een beperking. Het aantal leerlingen is te laag en de kosten zijn te hoog, stelt de Almeerse Scholen Groep. Ouders van twee leerlingen spanden een kort geding aan. Bij de rechter is een compromis bereikt. Als de ouders kiezen voor De Archipel, krijgen hun kinderen een half jaar intensieve begeleiding. De ouders zeggen bezorgd te zijn over wat er na die periode gebeurt.

Naar een andere school
De speciale klas van De Torteltuin heeft nu tien leerlingen. Vier van hen gaan komend jaar naar het voortgezet speciaal onderwijs. Zes leerlingen moeten nog kiezen tussen een school die volledig bestaat uit speciaal onderwijs, zoals Olivijn, en een reguliere school.
Een speciale aparte groep in een gewone school was uniek en duur, zegt Ruud Pet, directeur van Passend Onderwijs in Almere. Dit model zal volgens hem ook niet meer terugkeren, 

Landelijke politiek
De SP in de Tweede Kamer heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. SP-Kamerlid Tjitske Siderius zegt bang te zijn dat kwetsbare leerlingen op straat belanden. Volgens een woordvoerder van de Almeerse Scholen Groep worden leerlingen niet losgelaten.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer