Biologische boeren hard geraakt door aardappelziekte

FLEVOLAND • Di 19 juli 2016 | 16:16 • Dinsdag 19 juli 2016 | 16:16
Biologische aardappeltelers in Flevoland zijn het grootste deel van hun oogst kwijt door de aardappelziekte phytophthora. De telers hebben hun aardappelplanten moeten wegbranden nog voordat de knollen konden groeien.

Phytophthora is één van de meest gevreesde aardappelziekten. De schimmel veroorzaakt knolrot en een bruinverkleuring en afsterving van bladeren en stengels. Door het natte en relatief warme weer van de afgelopen weken kon deze schimmel welig tieren.

Besmettingsgevaar
De kans op besmetting bij phytophthora is groot. De sporen van de schimmel kunnen met de wind grote afstanden overbruggen. Omdat biologische aardappeltelers geen gewasbeschermingsmiddelen mogen gebruiken, rest hen niets anders dan de akkers in de brand te steken. Het loof sterft dan af maar er bestaat kans dat de knollen onder de grond de hitte overleven.

Reguliere aardappeltelers
Volgens Land- en Tuinbouworganisatie LTO is er geen perceel in de provincie te vinden waar de ziekte niet in zit. Ook de reguliere aardappeltelers zijn geraakt door de ziekte. De schade is daar minder groot omdat deze telers mogen spuiten tegen de schimmel.
Volgens LTO zijn de biologische telers in Flevoland ruim driekwart van hun mogelijke opbrengst kwijt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel