Ouderen balen van afzetting Smedinghuis

Lelystad 25 juli 2016
Ouderen balen van afzetting Smedinghuis
Ouderen balen van afzetting Smedinghuis
Ouderen in wooncomplex Bovenover in Lelystad zijn zeer ongelukkig met de afzetting bij het Smedinghuis. Ze gaan voor hun boodschappen vaak naar het nabijgelegen Lelycentre. Maar door de afzetting moeten de bewoners sinds april een aardig stuk omlopen. Voor de ouderen die slecht ter been zijn en met een stok of rollator lopen, is de wandeling een ware onderneming geworden.

Woonconsulent Jaap Stienstra van het complex bevestigt dat veel bewoners over de afzetting klagen. Bij Bovenover wonen zo'n 100 tot 125 mensen. "De bewonerscommissie zit er ook achteraan. Eigenlijk kan het zo ook niet. De gemiddelde leeftijd is hier zeventig-plus en mensen lopen niet allemaal even makkelijk."

Eén van de bewoners is de 83-jarige Bea Banen. Ze ervaart de route als een behoorlijke uitputtingsslag. Onderweg moet ze geregeld op haar rollator gaan zitten om op adem te komen. De nieuwe route is langer, bestaat deels uit hobbelige stenen en heeft enkele heuvels. 

Gevelplaat viel naar beneden
De omgeving van het Smedinghuis werd begin april afgezet nadat een gevelplaat van het gebouw was afgevallen. Omdat ook andere platen naar beneden kunnen komen, zijn de brug naar het wooncomplex, de hoofdingang van het Smedinghuis en de route ter hoogte van de kapperszaak afgezet.

Doorgangen in september weer open
De Rijksgebouwendienst zegt zich ervan bewust te zijn dat de afzetting veel overlast met zich meebrengt maar dat dat voor de veiligheid noodzakelijk is. Inmiddels ligt er een plan van aanpak om ervoor te zorgen dat er niet nog meer platen naar beneden komen. Dat plan wordt afgestemd met de gemeente. Een exacte planning van de werkzaamheden is nog niet bekend, maar de Rijksgebouwendienst streeft ernaar dat enkele doorgangen in september weer kunnen worden vrijgegeven.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer