Twintig mensen bij info-avond over gevaarlijke muggen

Lelystad 21 juli 2016
Op een informatieavond over de mogelijke gevaren van de tijgermug en de Aziatische bosmug zijn donderdagavond in Lelystad zo'n twintig mensen afgekomen.

De twee muggensoorten zijn in de provinciehoofdstad op verschillende plaatsen aangetroffen. Het platform 'Stop invasieve exoten' vreest dat ze gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen. Vooral voor het zikavirus wordt gevreesd. Dat virus komt in Brazilië voor en kan bij zwangere vrouwen voor schade aan baby's zorgen. 

"De komende tijd komen heel veel mensen terug van vakantie uit landen waar zika heerst. Stel dat die Aziatische bosmug dat virus kan verspreiden en stel dat die iemand steekt die zika onder de gelederen heeft, dan heb je al snel een epidemie te pakken." zegt Wilfred Reinhold van 'Stop invasieve exoten'.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bestrijdt de muggen, maar volgens Reinhold gaat die niet ver genoeg. Tijgermuggen en Aziatische bosmuggen liften vaak mee op gebruikte autobanden en bamboeplanten die uit het buitenland geïmporteerd worden.

Enkele bezoekers vinden dat de gemeente meer moet doen tegen de mug. De gemeente laat weten dat de regie bij de bestrijding in handen is van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Wie de mug denkt te hebben gezien, moet daarmee contact opnemen. Voor gezondheidsvragen verwijst de gemeente door naar de GGD Flevoland.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer