AOS vraagt rechter om oordeel over uitzendlicentie

Almere 31 juli 2016
De Almeerse Omroep Stichting (AOS) heeft beroep aangetekend tegen een uitspraak van het Commissariaat voor de Media. Dat oordeelde in juni dat Media036 terecht de lokale omroeplicentie kreeg in Almere. AOS bestrijdt dat.

De omroepstichting heeft beroep aangetekend bij rechtbank Midden-Nederland. Voorzitter Arie Vleugel stelt dat Media036 de licentie op onredelijke gronden heeft verkregen. Hij hekelt de rol van wethouder Frits Huis en zijn ambtenaren. "Die hebben de gemeenteraad verkeerd voorgelicht over de intenties van Media036", aldus Vleugel.  

Terugwerkende kracht
Vleugel, in het dagelijks leven bestuursrechtjurist, hoopt dat AOS alsnog de licentie krijgt. Vervolgens zal AOS direct met terugwerkende kracht een volledige bekostiging eisen van de gemeente. Hij beaamt dat dit een goede relatie met de gemeente kan schaden. "Maar we hebben er recht op."

Geoormerkt
Almere stelt jaarlijks 47.000 euro beschikbaar aan een lokale omroep. AOS zegt dat een lokale omroep in Almere recht heeft op meer dan 100.000 per jaar. Dat bedrag wordt berekend op basis van het aantal inwoners in het gebied waar de omroep uit wil zenden.

Het standpunt van Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) ondersteunt de claim van Vleugel. Voor iedere inwoner zou 1,30 euro beschikbaar moeten komen, maar de gemeente Almere heeft het geld niet geoormerkt.
 
Democratisch
Vleugel ziet de rechtszaak niet als een aanklacht tegen een democratisch proces. Het was namelijk de gemeenteraad die in meerderheid koos voor Media036 en niet AOS. "Juist omdat de raad niet goed geïnformeerd een besluit heeft genomen."

Wanneer de zaak wordt behandeld door de rechtbank is nog niet bekend. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer