Cultuurfonds wil meer initiatieven helpen

Almere 3 augustus 2016
Cultuurfonds wil meer initiatieven helpen
Het wordt makkelijker voor Almeerse culturele ondernemers om geld te lenen voor hun evenement. Het Cultuurfonds start dit jaar met het verstrekken van leningen. Volgens cultuurmakelaar Jan Melle Liscaljet kunnen zo meer initiatieven van de grond komen. Hij hoort vaak dat culturele ondernemers bij het starten van hun project geld tekort komen, terwijl zij na afloop wel het geld hebben, door bijvoorbeeld kaartverkoop.

Samenwerking
Het Cultuurfonds is daarom een samenwerking aangegaan met het Fonds Cultuur+Financiering, wat wordt gesteund door het ministerie van OCW. Ondernemers kunnen bij het Cultuurfonds tot 40.000 euro lenen tegen 3 procent rente. 

Veertien projecten kregen geld
Het Cultuurfonds is op verzoek van de gemeente vorig jaar september opgericht. Het beschikte in 2015 over een budget van 550.000 euro.
Daaruit is bijna 200.000 euro uitgegeven aan veertien verschillende projecten, variërend van een theatervoorstelling tot kunst in de openbare ruimte. Initiatieven krijgen eenmalig een bijdrage tot een maximum van 50.000 euro.

Contacten en expertise
Liscaljet zegt in totaal met 150 culturele ondernemers te hebben gesproken. Hij helpt ondernemers ook met het leggen van contacten onderling en door de inzet van expertise.
Voor dit jaar heeft het Cultuurfonds zo'n 700.000 euro beschikbaar plus de resterende 350.000 euro van vorig jaar. Het zoekt dit jaar ook naar sponsors om het fonds nog groter te maken. Verder gaan er vier cultuurscouts in de verschillende stadsdelen op zoek naar onbekende makers. Daarnaast is het fonds iedere maand in een bibliotheek aanwezig om meer bekendheid te krijgen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer