COA bevestigt overplaatsing 29 vluchtelingen

Lelystad 9 augustus 2016
Gemeente bevestigt vertrekt vluchtelingen
Uit de noodopvang in Lelystad zijn maandag 29 vluchtelingen overgeplaatst naar het asielzoekerscentrum (AZC) in Dronten. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Onder de vluchtelingen zijn enkele gezinnen.

Berichten over de overplaatsing zorgden voor boosheid bij GroenLinks in de gemeenteraad. Volgens de fractie is overplaatsing in strijd met de wens van de gemeenteraad. Die riep het COA in mei in een motie op vluchtelingen in de Lelystadse noodopvang hun asielprocedure te laten afwachten. Dit geeft meer rust voor de vluchtelingen en helpt hen bij hun integratie.

Volgens het COA is het aan vluchtelingen zelf om te bepalen waar zij naar toe willen. De woordvoerder kan niet zeggen of de 29 overgeplaatste vluchtelingen hebben aangegeven dat zij uit Lelystad weg wilden. Het is gebruikelijk dat vluchtelingen vanuit een noodopvang naar een asielcentrum verhuizen, zodra hun aanvraag in procedure wordt genomen. 

De gemeente Lelystad reageert verrast op de overplaatsing. De gemeente wil van het COA weten wat de gevolgen zijn van de verhuizing. Zo is het onduidelijk of de beide locaties voor de noodopvang bij het station en het Lelycentre nog wel nodig zijn.
In september wordt aan de zogeheten regiotafels besproken hoeveel noodopvang er in Flevoland nog nodig is, zo zegt de COA-woordvoerder.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer