advertentie

NFI: Drukbezocht Lowlands ideaal voor onderzoek

Biddinghuizen 10 augustus 2016
NFI: Drukbezocht Lowlands ideaal voor onderzoek
Een groot aantal mensen en dat drie dagen lang. Dat is wat Lowlands volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zo geschikt maakt voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Op het festivalterrein bij Biddinghuizen vraagt het NFI bezoekers voor het tweede jaar op rij om mee te werken aan een aantal proeven.

Het NFI wil zo grote hoeveelheden testdata verzamelen voor nieuwe onderzoekstechnieken. Vorig jaar deden er zoveel vrijwilligers mee aan het onderzoek dat het NFI nog steeds bezig is met het verwerken van de data.

Dit jaar verzamelt het instituut gegevens over vingerafdrukken. Uit een afdruk kan nu afgeleid worden van wie die is, maar het NFI denkt in de toekomst veel meer te kunnen.

Kussensloop
"We vragen de Lowlandsgangers twee simpele handelingen uit te voeren. Ze krijgen verf op hun handen en dan vragen we ze om een kussensloop om een kussen te doen. Dan kijken we waar ze sporen achterlaten. Daarna vragen we om met datzelfde kussen een pop te verstikken. Dan gaan we kijken waar dan sporen achter gelaten worden.” vertelt Eef Herregodts van het NFI.

Bierfles
Een ander voorbeeld is dat van een bierflesje: “Als ik uit een bierflesje drink dan laat ik op andere plekken sporen achter, als wanneer ik met dat flesje iemand sla. En dat is waar we naar op zoek zijn.”

Daarnaast wil het NFI onderzoeken of uit sporen leeftijd, geslacht en leefgewoonten zijn af te leiden. Er wordt dan gekeken naar de chemische samenstelling van een vingerspoor.

Lowlands Science
Het NFI is niet de enige organisatie die de grote mensenmassa op Lowlands aangrijpt om onderzoeksdata te verzamelen. Er zijn ook verschillende andere instellingen aanwezig waaronder de TU Delft, Hogeschool van Amsterdam en de Politieacademie.

Niet bewaard
Persoonlijke gegevens zoals vingerafdrukken worden niet permanent bewaard. Ze komen niet in een database terecht die gebruikt kan worden voor opsporingsdoeleinden, zo benadrukt het NFI.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer