Dertig reeën aangereden in bronsttijd

Flevoland 16 augustus 2016
Dertig reeën aangereden in bronsttijd
In de voorbije bronsttijd zijn bijna dertig reeën in Flevoland aangereden. Dat blijkt uit cijfers van Faunabeheer Flevoland. Bij iets meer dan de helft van de aanrijdingen zou het typische gedrag van dieren in de paartijd de oorzaak zijn. 

De meeste aanrijdingen waren langs de Spiekweg in Zeewolde en de Waterlandseweg bij Almere. Volgens Faunabeheer is dat goed te verklaren omdat beide wegen aan grote bosgebieden grenzen. Bovendien worden de wegen intensief gebruikt en mag er tachtig kilometer per uur gereden worden 

Wie een ree aanrijdt, moet dat bij de politie melden. Omdat dat niet in alle gevallen gebeurt, kan een overzicht van het aantal aanrijdingen nooit volledig zijn, benadrukt Faunabeheer. Als een ree voor een zwaar voertuig zoals een vrachtwagen terechtkomt, zal de chauffeur het vaak niet eens opmerken.

De bronsttijd, die loopt van half juli tot half augustus, is de periode dat de mannetjes naar een vruchtbaar vrouwtje zoeken om te dekken. Daarbij worden de vrouwtjes achterna gezeten en zijn de dieren roekelozer dan onder normale omstandigheden. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer