Filmwijk experimenteert met buurtbegroting

Almere 21 augustus 2016
Wat zou jij doen met het geld dat de gemeente besteedt aan de Filmwijk? Dat is de vraag waar bewoners van de Almeerse wijk zich de komende tijd over kunnen buigen.

De gemeente Almere heeft het bewonersplatform Filmwijk gevraagd mee te werken aan een experiment onder de noemer Buurtbegroting. Hierbij kunnen bewoners zelf beslissen over de besteding van het beschikbare geld voor de wijk. De gemeente hoopt dat met het experiment de kloof tussen politiek en burgers wordt verkleind. Het idee is overgewaaid uit Amsterdam.

Een keer uitgeven
Volgens het bewonersplatform moet de wijk goed nadenken over waar de bewoners het geld aan willen besteden. "Je kunt geld maar één keer uitgeven", schrijft het op zijn site. "Als er geld vrij komt door het één niet te doen, kan iets anders wél worden gedaan." Zo zouden bewoners ervoor kunnen kiezen dat er minder onderhoud in de wijk plaatsvindt, zodat er geld kan worden besteed aan een speeltoestel of extra verlichting.

Het bewonersplatform heeft een digitale enquête opgetuigd om ideeën te verzamelen. Ook wil het platform het draagvlak voor het experiment meten. 

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer