Kabinet: 'zorgen om antisemitisme'

Almere 23 augustus 2016
Het kabinet heeft zorgen om antisemitisme in Almere en de rest van het land. Dat laat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken weten. ''Het is onaanvaardbaar dat burgers worden aangetast in hun vrijheid (...)'' De minister reageert daarmee op Kamervragen over vermeend antisemitische in de Almeerse Faunabuurt

Vlag
Een Israëlisch gezin in de Faunabuurt zou in juni bedreigd en beledigd zijn nadat zij de Israëlische vlag hadden opgehangen. De familie had de vlag met schooltas opgehangen nadat de zoon was geslaagd. 

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemde de gebeurtenis in Almere eerder al 'van de zotte'. Volgens het CIDI waren in 2015 drie andere meldingen over antisemitisme. De Almeerder zegt aangifte te hebben gedaan. 

Onderzoek
Volgens de minister kunnen de spanningen in het Midden-Oosten een voedingsbodem zijn voor antisemitisme in Nederland. ''We moeten er voor waken dat deze spanningen niet een kloof in onze samenleving veroorzaken'' aldus Asscher. Daarnaast voegt de minister toe dat antisemitisme en discriminatie strafbaar is. 

Het kabinet doet verder onderzoek naar 'trigger factoren antisemitisme' en het daaraan gekoppelde onderzoek 'Beelden van Islamitische jongeren over zionisten en Joden'. De Tweede Kamer wordt begin 2017 geïnformeerd over de voortgang van deze onderzoeken

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer