Controle geld voor zorgtaken blijft lastig

Noordoostpolder 12 september 2016
Gemeenten blijven grote moeite hebben met de verantwoording van geld dat is uitgegeven aan zorgtaken die vorig jaar zijn overgenomen van het Rijk. Dat werd maandagavond nogmaals duidelijk toen de gemeenteraad van de Noordoostpolder zich boog over de jaarrekening 2015.

Van ongeveer 8 miljoen euro die de gemeente uitgaf, is niet volledig te controleren of dat ook goed is terechtgekomen. Dit komt vooral door administratieve problemen bij zorgaanbieders. 

Tijdens het overgangsjaar 2015 waren gemeenten en zorgaanbieders er vooral op gericht dat mensen zo weinig mogelijk last zouden hebben van alle veranderingen. Aan de administratie werd minder aandacht besteed. Dat maakt controle bij vrijwel elke gemeente in Nederland op dit moment erg lastig.

De gemeenteraad van de Noordoostpolder stemde overigens wel in met de jaarrekening. Wethouder Hans Wijnants zegt ervan uit te gaan dat het geld ook echt goed terechtgekomen is. "Als dat niet zo zou zijn, dan zouden de mensen die ergens recht op hebben hier voor de deur van het gemeentehuis hebben gestaan."

Voor de SP en PvvP was de onduidelijkheid over de financiën reden om tegen de goedkeuring te te stemmen. Daarbij speelde ook onduidelijkheid over de taxatie van de centrumplannen mee.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer