Twee jaar cel geëist tegen jonge Syriëganger

Almere 13 september 2016
De Almeerder werd opgepakt toen hij onderweg was naar Syrië
Tegen een Almeerder van 19 is twee jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Na die celstraf zou hij een proeftijd van twee jaar moeten krijgen, waarin hij onder elektronisch toezicht staat. Het Openbaar Ministerie denkt dat de man zich in Syrië wilde aansluiten bij IS. Vorig jaar oktober werd hij bij de grens van Bulgarije opgepakt.

Martelaarschap
Volgens justitie hield de jongen zich vanaf zijn 16e bezig met radicaal extremistisch gedachtegoed. Hij zocht op internet onder meer naar informatie over martelaarschap en de strijd in Syrië. Ook deelde hij filmpjes van onthoofdingen met anderen en sprak hij met anderen over zijn voornemen om daar een aanslag te plegen. 

Omdat de verdachte minderjarig was in die tijd, was de zitting achter gesloten deuren van de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Bulgarije
Het gaat om een oud-leerling van het Baken Park Lyceum in Almere. Hij werd door de autoriteiten in de gaten gehouden toen er signalen waren dat hij radicaliseerde. Er werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd toen de jongen was vertrokken. Een paar dagen later werd hij opgepakt toen hij de Bulgaarse grens richting Turkije wilde oversteken. Hij had tassen met camouflerende kleding bij zich.

In februari van dit jaar werd de verdachte in afwachting van zijn proces vrijgelaten. Hij staat onder toezicht van de reclassering en draagt een elektronische enkelband. Ook kreeg de verdachte een uitreisverbod en hij mag met bepaalde mensen geen contact hebben.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer