advertentie

'Sfeer bij Lelystart minstens zo belangrijk als muziek'

Lelystad 18 september 2016
"De sfeer is bij Lelystart minstens zo belangrijk als de muziek. Lelystedelingen zijn geen muzikale diepgravers, maar vrij mainstream en ze houden van een feestje." Dat concludeert Bart Drost, sinds zes jaar directeur/programmeur van poppodium Underground en verantwoordelijk voor de muzikale invulling van de opening van het culturele seizoen. Publiekstrekkers waren deze keer Diggy Dex, Douwe Bob en Ali B.

Underground in dienst van de stad
Het gros van de Lelystadse muziekliefhebbers houdt van festivals als 'Vrienden van Amstel live' en 'Zand'. De grote acts zoals Guus Meeuwis, Marco Borsato en Bløf zijn populair. Drost: "Het publiek kijkt naar RTL4 en SBS6 en ziet de bekende artiesten bij Humberto Tan. Aankomende gitaarbandjes bij De Wereld Draait Door doen hier niet veel. De alternatieve scene is vrij klein. Daar hou ik als programmeur rekening mee, want wij zijn er voor de stad. Maar we blijven ook een podium voor de kleinere bands, zoals Birth of Joy. Bij het aanbod let ik altijd op kwaliteit, culturele verscheidenheid en toegankelijkheid.''

Druk op de ketel
En Drost moet rekening houden met de financiën. Underground krijgt jaarlijks 340.000 euro subsidie van de gemeente, dat grotendeels opgaat aan huur, personeel en beveiliging. Dankzij een trouwe groep van dertig vrijwilligers kan Drost de kosten aardig in de hand houden. "Bij elk optreden moeten we minimaal quitte draaien. Dat houdt de druk op de ketel, dwingt ons om creatief en scherp te blijven. Gelukkig trekken we steeds meer bezoekers," aldus Drost.

Beperkingen
Dit ondanks de beperkingen dat er slechts 400 bezoekers in het pand aan de Neringweg kunnen en het onderkomen niet als poppodium is gebouwd. Dat dwingt Drost om naast geheide kaskrakers als 40UP met Rob Stenders en Martijn Fischer zingt hits van Hazes nieuwe concepten uit te proberen. "Op zaterdag 24 september is voor de eerste keer 'Beautylicious', een dans- en beauty event dat we met kapsalon AK on the Move organiseren. Dat was een paar jaar geleden nog ondenkbaar,'' weet Drost.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer