Drones steeds populairder onder boeren

Marknesse 18 september 2016
Boeren zetten steeds vaker een drone in om hun gewassen in beeld te brengen. Akker Analyse uit Marknesse is een van de drie bedrijven in Nederland die dit soort foto's van akkers vanuit de lucht maakt. Volgens eigenaar Peter Holster werd hij met zijn drone vorig jaar een paar keer per week ingehuurd om een vluchtje te maken, inmiddels gaat het al om een paar keer per dag.

De infrarood opnames die de drone vanaf 150 meter hoogte maakt, laten zien waar op de akker het gewas goed groeit en waar minder. Een boer kan aan de hand van die informatie bijvoorbeeld bepalen of en hoe veel extra water er moet worden gegeven. Ook kunnen bestrijdingsmiddelen veel preciezer worden toegepast. Dit extra paar ogen zorgt ervoor dat een boer efficiënter kan werken, waardoor de kosten lager worden en het milieu minder belast.

Philip Kroes uit Nagele ontwikkelt en verkoopt meststoffen. Hij laat geregeld een drone boven zijn proefvelden vliegen. Kroes denkt dat de informatie uit de luchtfoto's in de toekomst gebruikt gaat worden om robotjes op de grond aan te sturen. Dan kan zelfs per plant bepaald worden, hoe de grondkwaliteit is en of die ene plant voedsel- of watergebrek heeft. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer