Speciaal team brandweer werd voor het eerst ingezet na gasexplosie

URK • Wo 28 september 2016 | 7:09 • Woensdag 28 september 2016 | 7:09
De brandweer heeft vijf specialistische teams opgezet die bij gecompliceerde branden en grote incidenten gaan uitrukken, zoals explosies en ingestorte panden. Een van de teams is gestationeerd in Zwolle en blijkt in juni voor het eerst te zijn ingezet bij de gasexplosie op Urk.

Het team werd ingeschakeld om in de verwoeste woningen aan de Grote Fok op zoek te gaan naar slachtoffers. Eén woning die nog overeind stond, was te instabiel om naar binnen te gaan. Daarom heeft het team daar een zogeheten searchcam met uitschuifarm ingezet. Toen bleek dat de bewoners tijdens de explosie niet thuis waren, was de zoekactie van het team voorbij.

De afgelopen maanden zijn 140 specialisten opgeleid voor de speciale teams. Zij zijn 24 uur per dag inzetbaar voor incidenten waarbij specialistisch kennis vereist is. Omdat er in Nederland weinig grote incidenten zijn, hebben veel brandweermensen die kennis niet. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel