Vissers gaan petitie tegen aanlandplicht aanbieden

Urk 29 september 2016
Actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) biedt dinsdag aan de Tweede Kamer een petitie aan waarin wordt gepleit voor de afschaffing van de aanlandplicht. Volgens Urker bestuurslid Jan de Boer wordt het tijd dat Den Haag beseft dat de dit jaar ingestelde vangstmaatregel Noordzeevissers enorm in de problemen brengt.

Sinds begin dit jaar moeten alle op zee gevangen vissen aan land worden gebracht, inclusief de kleinere, onverkoopbare exemplaren. Om aan die plicht te kunnen voldoen zijn er volgens de vissers extra opvarenden nodig, die ook op de schepen moeten worden ondergebracht. Volgens EMK hebben eigenaren van kleinere kotters geen geld voor de extra arbeidskrachten en de benodigde aanpassingen aan hun schip. Veel vissers zouden inmiddels ten einde raad zijn.

Behalve bestuursleden van de stichting Eendracht Maakt Macht zijn bij de overhandiging ook een aantal jonge visserslieden aanwezig. Zij zullen benadrukken dat het voor jongeren steeds moeilijker wordt om in de visserij een bedrijf op te starten. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer